Banner
Hem > Nyheter > Innehåll

Fördelar och nackdelar Jämförelse av DC-fläktar och AC-fläktar

Sep 04, 2017

dc fan.jpg

Direktströmfläktar, eller DC-fläktar , har ett ojämnt flöde. Däremot växlar växelströmsfläktar, eller AC-fläktar, riktningen 50 gånger i sekundet för att ge ett konstant flöde.

Historiskt sett var AC-fansen vanligtvis billigare än DC-fläktar . Idag är prisskillnaden dock försumbar, vilket innebär att du måste väga för och nackdelar med varje fläkttyp noga när du fattar ett inköpsbeslut.

 

Fördelar och nackdelar med DC-fans

DC-tekniken har blivit mycket mer sofistikerad under de senaste åren, och den kan nu tillämpas både på bostads- och industritakfläktar. DC-fläktar har motorer som bygger på permanenta inbyggda magneter för att attrahera och avstänga en rotor runt en axel som är förenad med inverterare. DC-tekniken är mycket nyare än AC-teknik, vilket innebär att det finns färre alternativ tillgängliga.

PROS som följer:

1.        Minimal elektromagnetisk störning

Eftersom elektromagnetiska störningar av DC-fläktar är minimala, använder känsliga elektroniska enheter ofta DC-fläktar för att förhindra elektromagnetisk störning. Till exempel använder datorapplikationer och -utrustning DC-fläktar , eftersom de förhindrar överhettning samtidigt som de minimerar elektromagnetisk störning som kan påverka känsliga tillämpningar negativt.

2.        Konsumerar mindre ström

DC-fläktar anses allmänt som den mest effektiva typen av fläkt. De förbrukar betydligt mindre ström än AC-fans. Faktum är att DC-fläktar förbrukar upp till 70 procent mindre energi för att producera samma effekt som andra fläkttyper. Det betyder till exempel att en 25-watt DC-driven fläkt använder samma effekt som en AC-driven fläkt med 100 watt. Detta är idealiskt för kommersiella inställningar, som restauranger, så att du kan hålla fansen igång hela dagen utan att drabbas av astronomiska elräkningar.

3.        tystare

DC-fläktar använder sig av en ny typ av elektriskt kommuterad motor (ECM). Dessa motorer är inte bara effektiva, de är också otroligt tysta. Eftersom de är så tysta är DC fan s ett utmärkt alternativ för applikationer som medicinska instrument, telekomväxlare eller bilunderhållningssystem där buller kan vara ett problem.

4.        Lägre spänning

DC-fläktar brukar använda mindre spänning än AC-fläktar. Majoriteten av DC-fläktar är lågspänningsfläktar. Till exempel kan du typiskt hitta 5V, 12V och 24V versioner av DC-fans. Större modeller av DC-fläktar, till exempel 119mm till 172mm fläktmodeller, är vanligtvis tillgängliga i 48V. I jämförelse är de flesta AC-kylfläktmodeller tillgängliga i 115V, en mycket högre spänning. Lägre spänning gör också DC-fläktar potentiellt mindre farliga.

CONS som följer:

1.        Variabelt ojämnt flöde

Den stora nackdelen med DC-fans är att de inte ger ett direkt, konstant flöde. Snarare ger de ett varierande, ojämnt flöde.

2.        Kan kräva en transformator

Medan AC-fläktar använder en växelström, som vrider riktning, använder DC-fläktar en likström, vilket betyder att strömmen bara strömmar i en riktning. Till skillnad från AC-fläktar kan DC-fläktar inte anslutas direkt till en likströmskälla, till exempel solpaneler eller batterier. Det betyder att DC-fläktar måste använda en transformator för att omvandla AC till DC så att fläkten kan drivas.

 

Fördelar och nackdelar med AC-fans

AC-fläktar används vanligtvis när det behövs ett jämnt och jämnt luftflöde. Dessa fläktar används vanligtvis i hushållsapparater.

PRO: Ger konstant, jämnt flöde

Den stora fördelen med AC-fans är att de ger ett jämnt, konstant flöde. En AC-fläkt flyttar varmare luft bort från fläktens komponenter och drar sedan kallare luft över dem.

CONS som följer:

1.        Mer energiförbrukning

AC-fläktar förbrukar mer energi än DC-fläktar. Det bör dock noteras att AC-fläktar fortfarande är energieffektiva. Faktum är att en vanlig AC-modell inte använder mer än 100 watt med hög hastighet.

2.        högre

AC-fläktar genererar mycket mer ljud än DC-fläktar, vilket kan vara ett problem.

3.        Mer elektromagnetisk störning

AC-fläktar har mer elektromagnetisk störning än DC-fläktar, vilket innebär att de inte kan användas i program som kan vara känsliga för sådan störning.

 


Back