Banner
Hem > Nyheter > Innehåll

Effekt av systemresistans för axialfläkt

Jun 08, 2017

dc axial fan.jpg

En axialflödesfläkt flyttar luft eller gas parallellt med rotationsaxeln. I jämförelse flyttar en centrifugal- eller radiellfläktar luften vinkelrätt mot rotationsaxeln. Axialflödesfläktar passar bättre för lågmotstånd, högflödesapplikationer, medan centrifugalflödesfläktar gäller högtrycksmotstånd, lågflödesförhållanden. Vanligtvis kan de typer av fans som diskuteras i denna handbok hantera "motstånd" upp till ungefär 1 liter vatten. Axialfläktar kan ha mycket varierade driftsegenskaper beroende på bladets bredd och form, antal blad och spetshastighet.

 

Effekt av systemmotstånd

Fläkt "systemmotstånd" definieras som summan av de statiska tryckmotstånden för varje element i systemet, som en funktion av luftflödet. Det är viktigt att vara medveten om hur systemmotståndet förändras när en ny fläktoperationspunkt beaktas. Det vanligaste exemplet är en ökning av luftflödet till en ACHE för att öka utrustningens värmeöverföringsförmåga.

  Återställa grundläggande fläktlagar:

1.       Luftflödet är direkt proportionellt mot hastigheten.

2.       Statiska tryckkrav varierar i proportion till (luftflöde) 2.

3.       Kraven på hästkrafter varierar i proportion till (luftflöde) 3.

 

Därför kräver en 10% ökning av CFM en 33% ökning i HP (1,33 x HP). På samma sätt resulterar en 10% ökning av CFM i en 21% ökning i SP (1,21 x ASP). (Obs! Aktuella driftsexperter har bestämt att relationen mellan SP och ACFM förutses mer exakt med en exponent på 1,8 i stället för 2,0 och är beroende av enhetens design).

Tänk på en ökning av luftflödet på 25% för en 14H-4 fläkt som för närvarande flyttar 200.000 ACFM vid 0.33 ASP med en 20 HP-motor. (Antag 0,075 lbs / ft3 luftdensitet och 273 RPM). Hudsons Tuf-Lite-program visar: 17,1 BHP, 6,1 ˚ höjd

En 25% ökning av luftflödet ger 250 000 ACFM. Den nya ASP ökar till 1,49x0,33 eller 0,49 in. - H20. Resultat från Tuf-Lite-programmet visar att en 14H-4-fläkt fortfarande är ett val, men 33,9 HP krävs nu för att producera 250.000 ACFM. En 40 hk motor skulle krävas istället för den ursprungliga 20 hk.

 

Faktorer som begränsar användningen av befintliga fläktar kan vara:

en)      Fan stall

b)      Tillåten HP / blad

 

Om ytterligare tullförhöjningar krävdes, överväga fler blad per fläkt, en annan (bredare) bladtyp eller högre arbetshastighet. I vissa fall där högre ljud inte kan vara invändigt har hastigheter upp till 13 500 FPM använts för små fans. Ökat ljud och vibration kommer alltid att följa fläkthastighetsökning.


Mer information om   EG-fans , pls gärna kontakta oss:   Sales@hkelectron.com , eller du kan klicka på vår officiella hemsida: www.hkeletron.com, eller Facebook och Linked-in som följer för mer information:

Facebook: https://www.facebook.com/Heko-Electronic-Suzhou-CoLtd-355912748089508/

Linked-in: http://www.linkedin.com/company/heko-electronic-suzhou-co.-ltd.?trk=biz-companies-cym
Back